Maatschappelijk
Verantwoord
Ondernemen


> lees verder
Energiebesparing

> bekijk onze adviezen

Zonnepanelen: regie over uw energie!


Met zonnepanelen wordt u zelf stroomproducent. Ook neemt u minder elektriciteit af van uw leverancier. U bespaart dus flink op uw energierekening.

Voor bedrijven is de Energie-investeringsaftrek (EIA) van toepassing en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Men ontvangt 15 % subsidie over de materiaalkosten tot een maximum van € 650.

 

De door Complex toegepaste systemen bestaan uit panelen van 245 Wattpiek, Wp, die op jaarbasis per stuk ongeveer 220 kWh aan elektriciteit opleveren. Zonnepanelen hebben een economische levensduur van 25 jaar en aan het einde leveren ze nog 80% van de capaciteit.

 

Kwaliteit

Complex adviseert u over het complete pakket van levering tot montage van duurzame technieken waaronder PV panelen. Wij willen kwalitatief hoogwaardige producten leveren en werken daarom met vaste partners op het gebied van PV panelen, omvormers en montagemateriaal. Ook garantie, onderhoud en eventuele vervanging zijn gewaarborgd.

 

Zonnepanelen, een korte uitleg

Zonnepanelen, zetten licht om in elektriciteit, ook bij bewolkt weer. Het meest gebruikte is het Kristallijnen zonnepaneel. Dit bestaat uit meerdere zonnecellen die in serie met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is weer gemaakt van speciaal materiaal waarin een spanningsverschil ontstaat onder invloed van licht.


Optimaal rendement

Zonnepanelen behalen het beste rendement bij een helling van 36 graden en een oriëntatie ten opzichte van het zuiden. Een instraling boven de 90% is optimaal. In het algemeen geldt dat zonnepanelen aan dit instralingpercentage voldoen als:

  • ze niet beschaduwd worden;
  • de oriëntatie tussen zuidwest en zuidoost ligt;
  • de hellingshoek tussen de 30 en 60 graden ligt.


M.a.w.: als het pand een plat of hellend schaduwvrij dak heeft dat georiënteerd is tussen het zuidwesten en het zuidoosten.

 

Voor platte en hellende daken

Zonnepanelen zijn zowel geschikt voor hellende daken als voor platte daken.
Op hellende daken kunnen de zonnepanelen zowel boven de dakpannen als geïntegreerd in het dak worden geplaatst. Voor platte daken is een plat dakopstelling een vereiste, om zodoende de panelen in de juiste hellingshoek te plaatsen voor een maximaal rendement.

 

Complex helpt u graag met een vrijblijvend advies op maat.